ΑΙΧΜΕΣ

Αιχμές σΤΑ ΝΕΑ

  • 14 Ιουνίου 2010 – Το Παράδειγμα

ΑΡΚΕΙ άραγε το πρόσφατο παράδειγμα των 20 επισημασμένων επιχειρηματιών και των άλλων 50 αφανών, για να πεισθούμε πως η τυχόν κατάρρευση του πολιτικού συστήματος θα οδηγούσε τον τόπο σε «καθαρότερα χέρια», με διαχειριστικά πλεονεκτήματα και ασφαλώς περισσότερη ευφυΐα εκείνης του παρ΄ ολίγον πρωθυπουργού και νυν μεγαλοϊδιοκτήτη Ακη Τσοχατζόπουλου που επιδεικνύει τη δόξα της επιβίωσής του; Ασφαλώς όχι.

Οι πολιτικοί είναι ακόμη χρήσιμοι όχι μόνο διότι- κατά τεκμήριο- «πολιτεύονται» και δεν «επιχειρούν», αλλά και διότι αποδεδειγμένα ενσαρκώνουν δυστυχώς το λεγόμενο «δημοκρατικό έλλειμμα». Δηλαδή αποδεικνύουν οι ίδιοι, με τον βίο και την πολιτεία τους, το ζητούμενο: την αναβάθμιση μιας χλωμής πολιτικής.

Αλλά και πάλι μένει να αποδειχθεί, όπως στο πείραμα με τη γάτα του Σρέντινγκερ, ότι το εγκλωβισμένο ζώο ζει ή ψόφησε. Διότι η κβαντομηχανική αυτή «υπόθεση» αναφέρει πως συμβαίνουν στη γάτα συγχρόνως και τα δύο…

  • 22 Απριλίου 2010 – Το ψωμί, ψωμάκι

Κύριε Νεόκοπε,

Να φροντίσουν να μην περάσουν τους ελεγκτές του ΔΝΤ από τη γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, όπου εγκαινιάστηκε πολυτελής φούρνος διεθνούς αλυσίδας. Οι Αθηναίοι, για να αγοράσουν μπαγκέτα, κάνουν ουρά.

Με τιμή
Γιώργος Βέλτσος

  • 19 Απριλίου 2010 – Τρομοκράτες

Κύριε Νεόκοπε,

«Μικρός», «χοντρός», «βλάχος». Κατά σύμπτωση με τα ίδια προσωνύμια αποκαλούνται και ορισμένοι πολιτικοί.

Με τιμή
Γιώργος Βέλτσος

  • 16 Απριλίου 2010 – Γκαρνταρόμπα

Κύριε Νεόκοπε,

Πληροφορήθηκα ότι οι ένστολοι γλίτωσαν στο παρά πέντε από τις περικοπές των επιδομάτων τους.

Θαυμάσια!

Από αύριο θα κυκλοφορώ με την τήβεννο!

Με τιμή Καθηγητής Γιώργος Βέλτσος

  • 24 Μαρτίου 2010 – Και οι διανοούμενοι;

ΕΒΛΕΠΑ στο «ΒΗΜΑgazino» (στήλη υπό τον τίτλο «Οι εκκεντρικοί») τον Μισέλ Φουκό στους δρόμους διαμαρτυρόμενο για τη δολοφονία ενός ακτιβιστή της Αριστεράς. Ένας άλλος «εκκεντρικός», ο Σαρτρ, φωτογραφήθηκε με μια ντουντούκα σε ένα βαρέλι. Εδώ, ο «εκκεντρικός» Γλέζος έφαγε χημικά και οι μη εκκεντρικοί διανοούμενοι εσιώπησαν. Δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα – και με μια δόση εκκεντρισμού- το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα 46.000 ευρώ ως βάση για κότερα και πισίνες. Οι διανοούμενοί μας επιδίδονται σε αναλύσεις και σοφιστείες (ποιος είναι, ποιος δεν είναι). Προσωπικά αντιγράφω για τον «Νεόκοπο» graffiti από τα Εξάρχεια.

Τι πρέπει να κάνουμε; Ο Φουκό συνιστούσε μια «τοπολογική χαρτογράφηση της μάχης». Εγώ προτείνω κάτι απλούστερο (και αρκούντως μεταφυσικό). Να γίνουμε οι «κακοί», χωρίς πολλές χειραψίες με τους πολιτικούς, αβάντες στους συναδέλφους, παραπομπές αναμεταξύ μας και κυρίως χωρίς πολλά τηλεφωνήματα.16 Μαρτίου 2010

  • 16 Μαρτίου 2010 – Double Bind

«ΑΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ την Ελλάδα, καταστρέφουμε το ευρώ. Αν δεν τη βοηθήσουμε, το καταστρέφουμε εξίσου».

Στην ψυχιατρική, το αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγούν οι Βρυξέλλες ονομάζεται «διπλή δέσμευση»: όποιος εμπλέκεται σε μια κατάσταση όπου ο άλλος εκπέμπει δύο είδη αντιφατικών μεταξύ τους μηνυμάτων τρελαίνεται.

Εξού και η απόφαση προσφυγής μας στο ΔΝΤ.

Advertisements